V Krnově kvůli nedostatku podzemní vody usychají desítky stromů

blank

Radnice v Krnově bojuje s umíráním stromů ve městě. Místo těch současných chce vysadit odolnější druhy. Na vině je sucho a klesající hladina podzemní vody. ČTK o tom informovala mluvčí Krnova Dita Círová.

„Z nových výsadeb jsme zatím zaevidovali kolem padesátky stromů, které uhynuly kvůli nedostatku podzemní vody. V případě, že jsou už po záruce a tedy v naší péči, tak je postupně odstraňujeme a nahradíme je novými. Stromy, jež jsou v záruce, zatím zůstávají na místě a jednáme s firmami o jejich reklamaci,“ řekla ČTK Petra Mužíková z odboru životního prostředí.

Nedostatek vody pocítily i starší, vzrostlejší a odolnější stromy. „Jde především o břízy, smrky a lípy, například v ulicích U Požárníků, Vaškově, Výletní, Staré Ježnické nebo na Sídlišti pod Cvilínem,“ pokračovala Mužíková. Radnice chce změnit druhovou skladbu vysazovaných dřevin. „Abychom předcházeli podobné situaci, v jaké jsme se ocitli letos, bude potřeba sázet především teplomilnější druhy, odolné vůči suchu, a tím druhovou skladbu dřevin adaptovat na změnu klimatu. Ve městě se tak začnou více objevovat javory, jerlíny, duby, dřezovce nebo jeřáby,“ doplnila Mužíková.

Ilustrační foto: krnov.cz

Scroll to Top