V Pardubickém kraji je v některých přehradách voda teplejší až o pět ...

blank

V Seči na Chrudimsku a v Pastvinách na Orlickoústecku je voda teplejší až o pět stupňů oproti dlouhodobému průměru. Podobné hodnoty jako v současnosti totiž vodohospodáři zpravidla zaznamenávají až na konci června. Informoval o tom portál irozhlas.cz.

„Teplota vody se měří každý den v sedm hodin ráno a pohybuje se přes 20 stupňů.  V nádrži se měří zhruba od roku 1957. Už bylo několik let, kdy ke konci května atakovala 20 stupňů,“ informoval hrázný Zdeněk Dvořák z přehrady Pastviny. Dvořák dále uvedl, že teplá voda Pastvinám nevadí a pomáhá například rozvoji řas.

„Hodně lidí vidí zelenou vodu a myslí si, že je to problém sinic. To nejsou sinice, které by byly toxické, řasa je ve vodě všudypřítomná a stálá. Často se stává, že v červnu teplota vody i vzduchu vyskočí, pak se ochladí a teplota klesne, voda se vyčistí a je to v normálu,“ řekl Dvořák.

Podle mluvčí Povodí Labe Hany Bendové vyšší teploty vody v přehradách nejsou jenom v Pardubickém kraji, ale v celé oblasti působnosti podniku. „Nádrže v horských oblastech mají teplotu aktuálně okolo 17 stupňů. Ve středních polohách překročila dvacítku. V letošním roce je ale neobvyklé navíc to, že nástup vysokých teplot začal už na konci dubna a v průběhu května. Většinou to bývá na přelomu května a června,“ doplnila Bendová.

Foto: Sečská přehrada 

Scroll to Top