Sinice už na Vysočině uzavřely první rybník

blank

Rybník Sykovec na Žďársku není vhodný ke koupání. Hned z kraje nové koupací sezony se v něm objevily sinice. Hygienici ve čtvrtek 31. května prezentovali výsledky rozborů vody a Sykovec obdržel druhé nejhorší hodnocení na pětistupňové škále.

„Překvapilo mě to, nečekal jsem, že právě v Sykovci bude hned na začátku sezony tak špatná voda. Zjistili jsme tam hlavně masivní výskyt sinic, průhlednost byl jen 0,8 metru,“ komentoval situaci Josef Roháček z Krajské hygienické stanice Kraje Vysočina. Podle něj je na vině sucho a horko. Hygienici vyrazí v pondělí 4. června k rybníku znovu. Sykovec je paradoxně z dlouhodobého hlediska rybník s kvalitní vodou ke koupání.

Jako problematická jsou naopak ke koupání na dlouhodobě hodnocené rybník Medlov na Žďársku a vodní nádrže Sedlice na Pelhřimovsku. V pondělí 11. června zamíří hygienici do ostatních šestnácti sledovaných lokalit na Vysočině. Podle Deníku nabízí nejlepší podmínky ke koupání na prahu koupací sezony Břevnická nádrž na Havlíčkobrodsku, Malý Pařezitý a Velký Pařezitý rybník a biotop Malvíny – Třešť na Jihlavsku, lom Horní Cerekev a vodní nádrž Trnávka na Pelhřimovsku, Koněšínská pláž na Dalešické přehradě na Třebíčsku a Domanínský rybník, Pilská nádrž a Velké Dářko na Žďársku.

Scroll to Top