Trestní stíhání kvůli kontaminaci vody v Praze zastaveno

blank

Soud se rozhodl zastavit stíhání dvou obžalovaných vedoucích pracovníků Pražských vodovodů a kanalizací, kvůli kterým byly městské části Dejvice a Bubeneč od 24. do 28. května 2015 bez pitné vody. Obžaloba je viní z nedbalostního obecného ohrožení v souvislosti s kontaminací pitné vody. Kvůli bakteriím a virům onemocnělo přes čtyři tisíce lidí a 33 bylo hospitalizováno. Rozhodnutí ale není pravomocné, protože  proti němu podal stížnost státní zástupce.

„Řízení je zastaveno proti oběma obžalovaným, ale ne pravomocně. Státní zastupitelství podalo proti tomuto rozhodnutí stížnost, o které bude rozhodovat Městský soud v Praze. Spis mu ještě nebyl předložen, stane se tak v řádu dnů,“ sdělila mluvčí Obvodního soudu pro Prahu 6 Zuzana Barochová. Důvody k zastavení stíhání neuvedla.

„S dotazy na okolnosti rozhodnutí soudu se musíte obrátit na Obvodní soud pro Prahu 6, který rozhodnutí vydal. Informace však zřejmě nebude poskytnuta, neboť rozhodnutí soudu je třeba nejprve rozeslat všem poškozeným,“ napsal portálu idnes.cz šéf Obvodního státního zastupitelství pro Prahu 6 Richard Petrásek. Soud může podle trestního řádu stíhání zastavit například po předběžném projednání obžaloby.

Květnová odstávka vody v Praze v roce 2015 se dotkla osmnácti tisíc obyvatel. Vedoucí pracovníky vodovodů obvinili vyšetřovatelé o rok později. Měli porušit důležitou povinnost vyplývající z jejich zaměstnání. Ke znečištění došlo kvůli prosakující kanalizaci, která vedla nad vodovodním potrubím, což normy zakazují.

Scroll to Top