Meteorologové z Ostravy upozorňují před dopadem sucha na průmysl a výrobu. Podle nich totiž mohou být ohroženy továrny a tím také pracovní místa v regionu. Náměstek ředitele Českého hydrometeorologického ústavu pro hydrologii Jan Daňhelka uvedl, že jsou růstem teploty a suchem ohrožené nejvíce obce ve středních a nižších polohách, kde se téměř nevytvářejí sněhové zásoby.
Ostravsko podle meteorologů ztratilo v roce 2015 statut oblasti s dostatkem vody. „Většina modelů předpokládá spíš snížení srážek v průběhu letních měsíců v celkovém množství, což by byla nepříjemná varianta z hlediska dopadu na výskyt sucha. Každopádně vyšší teplota znamená vyšší výpar,“ sdělil Jan Daňhelka.
Na ekonomický dopad sucha pro průmysl upozornil ředitel ČHMÚ Ostrava Dušan Židek. „Všechny továrny v regionu jedou na vodu a potřebují obrovská kvanta vody. A ve chvíli, kdy by voda došla, nebo by to bylo omezené jen na zásobování obyvatel, továrny zavřou. A když už to zavřou, tak je to takové domino,“ řekl Židek. Experti prohlásili, že podle nich stát na zvládnutí sucha připraven není a navrhují snižování spotřeby vody v průmyslu nebo zemědělství.
Tyto webové stránky používají soubory cookies, abychom vám mohli poskytnout co nejlepší uživatelský zážitek. Informace o souborech cookie se ukládají ve vašem prohlížeči a plní funkce, jako je rozpoznání, když se na naše webové stránky vrátíte, a pomáhají našemu týmu pochopit, které části webových stránek považujete za nejzajímavější a nejužitečnější.
Nezbytně nutné soubory cookies
Nezbytně nutný soubor cookie by měl být vždy povolen, abychom mohli uložit vaše preference nastavení souborů cookie.
Pokud tento soubor cookie zakážete, nebudeme moci uložit vaše preference. To znamená, že při každé návštěvě těchto webových stránek budete muset soubory cookies znovu povolit nebo zakázat.
Soubory cookies třetích stran
Tyto webové stránky používají službu Google Analytics ke shromažďování anonymních informací, jako je počet návštěvníků webu a nejoblíbenější stránky.
Povolení tohoto souboru cookie nám pomáhá zlepšovat naše webové stránky.
Povolte prosím nejprve nezbytně nutné soubory cookies, abychom mohli uložit vaše preference!