Sucho může ohrozit chod továren, varují ostravští meteorologové

blank

Meteorologové z Ostravy upozorňují před dopadem sucha na průmysl a výrobu. Podle nich totiž mohou být ohroženy továrny a tím také pracovní místa v regionu. Náměstek ředitele Českého hydrometeorologického ústavu pro hydrologii Jan Daňhelka uvedl, že jsou růstem teploty a suchem ohrožené nejvíce obce ve středních a nižších polohách, kde se téměř nevytvářejí sněhové zásoby.

Ostravsko podle meteorologů ztratilo v roce 2015 statut oblasti s dostatkem vody. „Většina modelů předpokládá spíš snížení srážek v průběhu letních měsíců v celkovém množství, což by byla nepříjemná varianta z hlediska dopadu na výskyt sucha. Každopádně vyšší teplota znamená vyšší výpar,“ sdělil Jan Daňhelka.

Na ekonomický dopad sucha pro průmysl upozornil ředitel ČHMÚ Ostrava Dušan Židek. „Všechny továrny v regionu jedou na vodu a potřebují obrovská kvanta vody. A ve chvíli, kdy by voda došla, nebo by to bylo omezené jen na zásobování obyvatel, továrny zavřou. A když už to zavřou, tak je to takové domino,“ řekl Židek. Experti prohlásili, že podle nich stát na zvládnutí sucha připraven není a navrhují snižování spotřeby vody v průmyslu nebo zemědělství.

Scroll to Top