Vláda se zaměří na čištění vody u Švihova

blank

Na hrázi vodního díla Švihov začalo v pondělí 28. května jednání členů Vlády ČR. Hlavním tématem byly dodávky pitné vody z Vysočiny pro Střední Čechy a Prahu. Na místě byli zástupci vedení kraje Vysočina, zainteresovaní ministři a předseda vlády. Ministři od radních zjistili, že na úpravu vody v okolí chybí až miliarda korun.

„Ze 102 obcí v povodí vodního díla Želivka má odpovídající čistírnu odpadních vod 18 procent sídel, ostatním chybí peníze – nejen na čistírnu, ale i na kanalizaci,“ sdělil portálu novinkyvysocina.cz radní pro oblast životního prostředí a zemědělství Martin Hyský. Obcím chybí na čištění vody v povodí nádrže Švihov zhruba miliarda korun. Krajští radní se proto pokusí vládu přimět k úpravě kritérií pro dotace.

Na podporu hospodaření s pitnou i odpadní vodou uvolnila Vysočina obcím od roku 2002 840 miliónů korun. Letos rozdělí dalších 70. Vedení kraje také žádá po vládě konkrétní systémové řešení hospodaření s vodou. V současnosti probíhá komplexní modernizace Úpravny vody Želivka a měla by skončit v roce 2020.

Scroll to Top