Na vodní elektrárně Dlouhé Stráně se bude stavět

blank

Rozsáhlé modernizace čekají v následujících měsících přečerpávací vodní elektrárnu Dlouhé Stráně. Naplánováno je celkem pět stavebních akcí a vytažení jeřábu ze dna nádrže. Náklady se pohybují kolem 200 milionů korun. Turisté se musí připravit na omezení.

„Opravy se budou týkat obou soustrojí generátoru, horní i dolní nádrže. Tím pádem bude elektrárna jeden a půl měsíce mimo provoz. Návštěvníci půjdou jen do kaverny, uvidí technologii. Dál do podlaží, kde se budou provádět montážní práce, je nepustíme. Nebyli bychom schopni zajistit jejich bezpečnost,“ vysvětlil šéf elektrárny Dlouhé Stráně Vítězslav Chmelař.

Elektrárnu v roce 2017 navštívilo 97 661 turistů, což je o 15 % více než v roce 2016. Jedná se o historicky nejvyšší počet. Zhruba 39 tisíc zájemců si prohlédlo podzemní útroby elektrárny a dalších 59 tisíc vyjelo lanovkou k horní nádrži. Dlouhé stráně si letos také odnesly druhé místo v prvním ročníku soutěže Ceny cestovního ruchu Olomouckého kraje v kategorii Nejlepší turistický cíl.

Přečerpávací vodní elektrárna vyrobila v prosinci 2017 nejvíce elektrické energie za dobu své dvacetiletého existence. V porovnání s rekordním srpnem v roce 2016 se produkce zvýšila o pět procent na 80 893 megawatthodin. Podle ředitele provozu Vítězslava Chmelaře má na rekordu nemalý podíl dokončená modernizace generátoru i další zefektivnění provozu.

Pro představu by elektrická energie vyrobená za prosinec pokryla roční spotřebu pro celý Přerov. Dlouhé stráně působí jako stabilizátor české energetické soustavy. Elektrárna byla vybudovaná v Hrubém Jeseníku a jedná se o nejvýkonnější zařízení svého typu v České republice.

Scroll to Top