SčVK zprovoznily pítka o měsíc dříve

blank

Na území Libereckého a Ústeckého kraje se nachází 64 pítek. Vodohospodáři ze Severočeských vodovodů a kanalizací je zprovoznili oproti původním předpokladům o několik týdnů dříve. Může za to především vlna veder a zájem veřejnosti se u pítek osvěžovat.

„Ručíme za to, že v pítkách teče kvalitní pitná voda. Vzhledem ke zkušenostem je ovšem nutné upozornit na fakt, že pítka slouží k pití. V žádném případě je nelze zneužívat ke sprchování a jiným účelům,“ řekla mluvčí SčVK Iveta Kardianová. Společnost se opakovaně setkala s vandaly, kteří pítka poničili. Firma tak jejich technický stav pravidelně kontroluje. Pítka se v tuzemských městech těší během horkého počasí velké oblibě. Například v Praze jich je několik desítek. Některá spravují radnice jednotlivých městských částí, jiná má na starost Technická správa komunikací. Všechna jsou stejně jako na severu Čech kontrolována, zájemci tak mohou vodu bez obav pít.

„Všechna pítka jsou napájena z veřejného vodovodního řadu a většina je také označena tabulkou pitná voda. My máme ve správě devět pítek a všechna fungují. Kontrolují se každý týden, například výška tryskající vody nebo ucpané trysky, čistí se i odpadní mřížky a otvory,“ řekla loni Barbora Lišková z TSK. Zařízení jsou v metropoli v provozu pravidelně od května do října. Na údržbu a provoz devíti z nich vynaloží TSK každoročně asi 800 tisíc korun. Na různých místech metropole jsou pak další desítky pítek, které spravují městské části. Nejvíce se jich nachází v historickém centru Prahy.

Scroll to Top