Oderské fórum 2018: Pawel Tulodziejski představil sportovně-rekreační projekt ODRA VELO

blank

Expert projektu splavnění Odry pro celospolečenské přínosy Pawel Tulodziejski hovořil o cyklotrase ODRA VELO. Ta by měla vést od úseku Kędzierzyn-Koźle po Mošnov. Stokilometrová trasa má přilákat jak cyklisty, tak příznivce pěší turistiky. Mezinárodní turistický produkt ODRA VELO bude podle odborníka marketingově velmi přitažlivý.

„Téma ODRA VELO není nové. Hovoří se o něm spoustu let, ale nikdo nikdy ho ještě podrobně neřešil,“ zdůraznil Pawel Tulodziejski. Mezi Kędzierzynem-Koźle a Mošnovem sice existuje několik značených cest a cyklotras, ale nebyly vybudovány podle norem a tak, aby přitáhly větší množství turistů. „Trasa ODRA VELO protíná mnoho atraktivních přírodních oblastí. Kromě toho také historické památky nebo třeba lokalitu Landek.

Jedním z cílů je rovněž propojit Ratiboř s Ostravou,“ informoval Tulodziejski. Cyklotrasa by měla vést co nejblíže Odře. „Nesmíme dopustit chybu, kterou udělali projektanti při obdobné realizaci cyklotrasy kolem řeky Wisly. Cyklisté tam totiž ujedou 70 kilometrů a až po takové porci cesty uvidí poprvé řeku. Naše cyklotrasa, která má Odru v názvu, musí vést v její těsné blízkosti. Nejoptimálnější by bylo ji postavit na protipovodňových valech podél toku,“ pokračoval polský expert.

ODRA VELA má sloužit i jako víceúčelová komunikační trasa mezi Polskem a Českou republikou. „Její velkou výhodou bude, že ji zvládnou i méně zdatnější cyklisté. Trasa je prakticky jedna dlouhá rovinka. V neposlední řadě ji využijí pěší turisté,“ doplnil Tulodziejski.

Scroll to Top