Začala koupací sezona v MS kraji, na Olešné evidovali 250 návštěvníků

blank

Řada venkovních plaveckých areálů odstartovala letošní sezonu. Například v letním aquaparku Olešná u Frýdku-Místku napočítali zhruba 250 návštěvníků. Teplota vody v nádržích přesáhla dvacet stupňů Celsia. Další dny slibují tropické třicítky. Pracovníci tuzemských krajských hygienických stanic odebírali v uplynulých dnech první vzorky vody.

Dobrého hodnocení hygieniků se dočkaly Žermanická a Těrlická přehrada u Havířova. Olešná a Baška u Frýdku-Místku o něco méně pozitivního. Návštěvníci však nemusí mít obavy. Zdravotně je voda v obou jmenovaných nádržích nezávadná, jen nemusí na všech místech vypadat opticky zcela čistě.

Hůře je na tom vodní nádrž Brušperk, kde byla v minulých koupacích sezonách prokázána ve vodě přítomnost cerkárií. Cerkáriová dermatitida se projevuje zarudnutím kůže, vyrážkou a intenzivním svěděním. Masivní infekce může dokonce způsobit otoky napadených končetin, zvýšenou teplotu, nevolnost či průjem. „Na základě posouzení biotopu této nádrže se dá předpokládat, že se situace bude opakovat i v letošní koupací sezoně. V této souvislosti je nutné zdejší koupání považovat jako rizikové,“ doplnili pracovníci krajské hygienické stanice.

Podle mluvčí středočeských hygieniků Dany Šalamunové se na kvalitě vody nejvíce podepisuje intenzita slunečního svitu, větru, počet srážek a její teplota. „Obecně platí, že pokud se bude držet počasí, kdy bude hodně slunečního svitu a málo dešťů, tak je větší pravděpodobnost, že se ve vodě budou tvořit sinice a voda bude méně kvalitní ke koupání,“ informovala Šalamunová. Během sezony si může veřejnost kvalitu vody zkontrolovat na internetových stránkách krajské hygienické stanice. „Riziky v koupalištích jsou přemnožené sinice a fekální znečištění,“ doplnila mluvčí.

Scroll to Top