Přeměna historické čistírny v pražské Bubenči

blank

Praha chce přestavět památkově chráněnou budovu staré čistírny odpadních vod v Bubenči na společenské a kulturní centrum. Stavba za stovky milionů korun by mohla začít v roce 2019. ČTK o tom informoval šéf odboru hospodaření s majetkem magistrátu Jan Rak.

Čistírna v Bubenči byla uvedena do provozu před 112 lety a po dobu 60 let sloužila jako hlavní čistírna pro Prahu. V současnosti jsou zde pořádány prohlídky či kulturní akce. O areál a parní stroje se od roku 2011 stará společnost Továrna. Objekt si pro natáčení například vybrali například tvůrci jednoho z filmů hollywoodské série Mission Impossible.

Současný provozovatel dokáže díky kulturním akcím vydělat 3 miliony korun za rok. „Nezpochybňuji, že peníze vrací zpět do chodu objektu, ale tomu objektu to nestačí. Je to významná kulturní památka, troufám si tvrdit i světového formátu. Našim cílem je, aby se z toho stalo kulturně-společenské centrum, postavené na cyklostezce a trase ven z města,“ řekl dále Rak.

Město je podle Raka ochotné vyjednávat s provozovatelem o dalším pokračování spolupráce. Dnes si mohou návštěvníci čistírny prohlédnout staré parní stroje a podzemní prostory, kde se v minulosti čistily odpadní vody. Národní kulturní památkou je objekt od roku 2010.

Scroll to Top