Ubrousky ucpaly kanalizaci, kvůli nezodpovědnosti lidí uhynuly ryby

blank

V Hluku na Slovácku uhynuly ryby. Lidé totiž vhazovali opakovaně do kanalizace ubrousky, které ji ucpaly. Starosta města apeluje na obyvatele a chce podobným situacím předcházet. Slovácké vodárny však přiznávají, že veřejnost před problematikou nevarovaly.

„Zatím jsme žádné varování nevydali, ačkoliv nám opravdu tento novodobý fenomén dělá problémy nejenom s potrubím, ale také v česlích čistíren, což se projevuje na zvýšených provozních nákladech a údržbě,“ přiznal předseda představenstva Slováckých vodáren a kanalizací Lubomír Trachtulec. Ke odpovědnosti obyvatele důrazně vyzval starosta Hluku Martin Křižan. „Apeluji na všechny, aby vlhčené ubrousky vyhazovali do koše. Za úhyn ryb mohou samotní Hlučané,“ zdůraznil Křižan.

V roce 2017 vydalo SOVAK ČR varování, že množství výrobků z oblasti osobní hygieny komplikuje fungování veřejných kanalizací a zvyšuje náklady na čištění odpadních vod. Lidé často splachují role od toaletního papíru nebo v kanalizacích končí dětské vatové tyčinky a hygienické vložky. Například podle generálního ředitele SmVaK Ostrava Anatola Pšeničky se jedná o zásadní problém.

„Negativní jsou dopady na životní prostředí, ale také na samotný provoz našich zařízení, která touto lidskou nezodpovědností trpí. Látky a předměty, které do odpadní vody nepatří, způsobují technické problémy, proces odkanalizování a čištění prodražují. To má ve svém důsledku dopad na peněženku každého z nás v částce, kterou platíme za odvádění odpadní vody (stočné). Kanalizační síť slouží k odvádění odpadních vod, nikoliv odpadků, ať již v jakémkoliv skupenství. To, co je možné do kanalizace vypouštět, jednoznačně určuje kanalizační řád,“ řekl loni Pšenička. Mezi další časté příčiny ucpávání kanalizace patří například usazování kalů a mastnot na stěnách potrubí nebo spláchnutí předmětů, které po kontaktu s vodou nabývají na svém objemu a mají nedostatečný spád do kanalizačního vedení. Dále jsou pak na vině také nedostatečný průměr odpadního vedení, vysychání odpadního potrubí a přeplněné jímky.

Scroll to Top