Hygienici hlásí výborný stav kvality vody v Plumlově

blank

Voda v plumlovské přehradě zatím podle hygieniků vykazuje výbornou kvalitu. Lidé se mohou v největší nádrži na Prostějovsku bez obav koupat. Měření bude probíhat v dvoutýdenních intervalech. Loni v srpnu totiž musela na Plumlově vyhlásit Krajská hygienická stanice v Olomouci zákaz koupání.

„Do doby provedení revitalizace přehrady lze konstatovat, že sinice byly příčinou zhoršené jakosti vody ke koupání. Poté  se jakost vody zlepšila, nicméně na definitivní vyhodnocení je ještě brzy. Krajská hygienická stanice nepovažuje dosud získaná data za dostatečné množství laboratorních rozborů vzorků vod,“ uvedla za prostějovské hygieniky Eva Čehovská.

Měření je prováděno díky pracovníkům Zdravotního ústavu se sídlem v Ostravě. Výsledky jsou zveřejňované koncem téhož týdne, kdy k odběru vzorků došlo. Informace najde veřejnost na portálu www.khsolc.cz.

Kolem přehrady má také vzniknout cyklostezka. Zdržuje ji ale spor o pozemek. Místní si od projektu slibují, že přivede více rekreantů. „Mám obavy, že se to může zdržet na hodně dlouho,“ přiznal v zimě starosta Plumlova Adolf Sušeň. Stezka má vést od Plumlova směrem k letnímu kinu po levém břehu těsně kolem vody.

„Jeden soukromý majitel se chce soudit s Povodím Moravy. Tvrdí, že pozemek, který je napsaný na Povodí, je jeho. Dokud se situace nevyjasní, neposuneme se dál. Musíme počkat na rozhodnutí soudu. Tři roky trvalo, než jsme s Povodím vyjednali podmínky, protože měli různé požadavky ohledně přístupu k vodě. Teď je konečně trasa na papíře, máme dotační titul, dokonce i příslib peněz a požádali jsme o územní rozhodnutí, takže doufáme, že se to co nejdříve někam posune,“ uvedla místostarostka  Gabriela Jančíková.

Scroll to Top