Český Krumlov chce od firmy v insolvenci odkoupit čistírnu

blank

Tradiční turistická bašta, město Český Krumlov, usiluje o odkup čistírny odpadních vod, kterou využívá spolu s nedalekým Větřním a tamními papírnami. Objekt vlastní společnost, která je nyní v insolvenci. Vedení města chce koupit i kanál, který přivádí odpady z Větřní. Ten ale ještě k prodeji není.

Odkup čistírny je v Českém Krumlově dlouholeté téma. Pokud by z něj sešlo, musela by obě města, Český Krumlov i Větřní, investovat do staveb nových čistíren. Zároveň s odkupem je klíčové i vlastnictví obchvatného kanálu ve Větřní. Ten patří papírnám, které jsou stejně jako současný majitel čistírny v insolvenci. V otázce odkupu čistírny již sepsal soud výběrové řízení. Problematika odkupu kanálu je však ve správě jiného subjektu, jiného správce konkurzní podstaty a jiného soudu.

Český Krumlov se připravuje i na variantu, že se mu čistírnu od firmy v insolvenci nepodaří odkoupit. V takovém případě by město vybudovalo novou čistírnu pod kruhovým objezdem U Trojice za 250 milionů korun. Na takzvaná zadní vrátka myslí i ve Větřní. „Pokud se vlastníkem stane někdo, kdo se bude opět chovat jako spekulant, vybudujeme si vlastní čistírnu. Máme na to prostředky i prostory,“ zdůraznil místostarosta Větřní Pavel Štindl.

Scroll to Top