Starostové u Berounky: Lodě na ní nechceme

blank

Starostové některých pražských částí požadují po vládě vyškrtnutí Berounky ze seznamu vodních cest. Znamenalo by to zákaz i pro rekreační lodě. Starostové argumentují tím, že chtějí, aby byly zachovány krásy říčních břehů a nezmizela místa pro tření ryb. Výzvu zaslali vládě. Informoval o tom portál idnes.cz. 

Výzvu proti lodím na Berounce podepsali starostové Černošic, pražských městských částí Radotín, Velká Chuchle, Zbraslav, Modřany a Lipence. Připojila se také pražská radní pro infrastrukturu, technickou vybavenost a životní prostředí Jana Plamínková. Odpůrcům vadí nejistá budoucnost řeky. Ta je oficiálně vedená v takzvaném generelu pro splavnění. Pohyb lodí na Berounce by znamenala stavbu jezů a zdymadel.

„Při velké vodě by řeka mnohem rychleji ohrozila nejen místní a jejich domovy, ale povodeň by měla mnohem rychlejší nástup i v samotné Praze,“ zdůraznil radotínský starosta Karel Hanzlík. Vjezd lodí na řeku počítá s dvěma variantami. V prvním případě by cesta vedla bývalým korytem řeky, v druhém pak stávajícím korytem. „Řeka je mezi Černošicemi a soutokem mělká. Prohloubení koryta by změnilo ekosystémy. Třeba jedno z největších trdlišť pro vytírání ryb je pod černošickým jezem. A pokud jej zrušíme, bude to mít nepříznivý vliv na populaci ryb nejen v Berounce, ale také ve Vltavě,“ uvedla Jana Plamínková. V ohrožení by zřejmě byly i projekty směřující k záchraně jedinečných míst na řece, jako je třeba přírodní park Soutok.

„Ministerstvo dopravy uznalo, že Berounka není významným tokem pro průmyslovou dopravu. Uvažuje se tedy spíše o rekreační dopravě, ale i to je nesmysl. Nicméně díky spolupráci obcí a nyní i některých pražských městských částí se naše snaha stále posouvá. Nyní půjde o to, aby vláda navrhla vyjmutí celé Berounky ze seznamu toků určených pro dopravu, a posléze to schválil parlament,“ doplnil starosta Černošic Filip Kořínek.

Scroll to Top