Piráti se podpory v oblasti tolerance alkoholu na vodě od vlády nedočkají

blank

Vláda se rozhodla nepodpořit návrh na zrušení pokut pro vodáky za jízdu pod vlivem alkoholu. Piráti v dubnu předložili novelu zákona o vnitrozemské plavbě, která by alkohol v krvi vodáků tolerovala. Podepsalo ji 50 poslanců. Ministr dopravy Dan Ťok sdělil, že odmítá rušit nulovou toleranci kdekoliv v dopravě. Piráti namítají, že je postih neúčinný. Informoval o tom portál idnes.cz.

„Jsme stabilně proti tomu, aby se na vodě a kdekoli při dopravě pilo. Tam, kde prorazíme nulovou toleranci pro alkohol v dopravě, tak je to špatně. Ukázalo se, že vodáci dělají na vodě problém,“ komentoval návrh před jednáním Dan Ťok. Návrh Pirátů podpořila asi padesátka poslanců napříč politickým spektrem kromě členů ČSSD.

„Dle odhadů až 80 procent vodáků na vodě požívá alkohol, ačkoli v současné době platí za takový přestupek pokuta až 100 tisíc korun. Je vidět, že tato represivní politika je zcela neefektivní,“ uvedl poslanec Pirátů Lukáš Bartoň. Ministerstvo vnitra prohlásilo, že je ochotné maximálně akceptovat zmírnění dosavadní úpravy v podobě snížení pokuty nebo omezení platnosti na vybrané vodní cesty.

Podle ministerstva zdravotnictví je argumentace maximální pokutou zavádějící. Spodní hranici sankce totiž zákon neurčuje. Skutečná pokuta tak může být podstatně nižší nebo místo ní může být uloženo napomenutí. Podle autorů je důležité, že by změna zákona pouze dekriminalizovala, ale ne plně legalizovala alkohol na vodě. V platnosti by dále zůstalo ustanovení, které policii nebo Státní plavební správě umožňuje zakázat plavbu člověku pod vlivem alkoholu nebo jeho potrestání za ohrožování ostatních.

Novela ruší sankci za plavbu pod vlivem jen pro ty kapitány a členy posádky malých plavidel, která nepodléhají zápisu do plavebního rejstříku a nemají vlastní strojní pohon. Rušení přestupku se ale nevztahuje na řidiče vodních skútrů nebo posádky motorových člunů. Podle Bartoně nebude navrhovanou právní úpravou změněna odpovědnost posádky lodí za způsobenou škodu či újmu na zdraví nebo další odpovědnosti stanovené v jiných předpisech. Tak či tak by se novela pro letošní vodáckou sezónu nestihla schválit.

Scroll to Top