Nové infocentrum pro nejhlubší zatopenou jeskyni na světě

blank

Hranická propast bude mít od června informační centrum. Radnice Hranic na Moravě jej otevře v opuštěné nádražní budově v Teplicích nad Bečvou, které jsou výchozím místem k výletu k propasti. Náklady dosáhly milionu korun. ČTK o tom informoval mluvčí radnice Petr Bakovský. Díky infocentru bude návštěvníkům představena propast i na modelu, fotografiích velkého formátu či ve filmu.

Podle místostarosty Hranic na Moravě Ivo Lesáka informační centrum nemá ještě definitivní podobu a jde pouze o první krok. „Za současných podmínek to byl nejrychlejší způsob, jak otevřít Hranickou propast více veřejnosti a zároveň zahájit zkulturňování této architektonicky cenné budovy,“ uvedl Lesák. Infocentrum má dvě místnosti, přičemž v první je umístěn interaktivní model propasti, pojednaný jako prostorový řez, který zachycuje nejčerstvější poznatky o výzkumu tohoto místa. Druhá místnost bude sloužit jako kino, ve kterém poběží krátký film o průzkumech propasti. „Chtěli jsme lidem zpřístupnit i místa, která jsou skrytá pod hladinou a běžný návštěvník je nemá šanci spatřit,“ doplnil Lesák.

Cílem radnice bylo také oživit chátrající kulturní památku, ve které se infocentrum nachází. „Tato funkcionalistická budova z roku 1939 byla postavená podle projektu Miloše Fikra a Josefa Dandy. Je významným příkladem železniční architektury z 1. poloviny 20. století. Její stav však byl nedůstojný jak jejímu stavebnímu významu, tak i spojení do Lázní Teplice nad Bečvou,“ uzavřel mluvčí radnice Petr Bakovský.

Hranická propast je nejhlubší propast v České republice a sladkovodní jeskyně na světě. Podle odborníků může hloubka dosahovat až 800 metrů. Poslední oficiální naměřené hodnoty hovoří o 404 metrech.

Scroll to Top