Senát pravděpodobně vrátí Sněmovně novelu vodního zákona

blank

Novelu vodního zákona Senát ČR zřejmě minimálně formulačně zpřesní. Doporučily mu to hospodářský a zemědělský výbor. Ústavně-právní výbor pro změnu navrhl novelu zamítnout. V obou případech by tak předlohu dostala Sněmovna zpět k novému projednání.

Hospodářský výbor z předložených úprav odmítl návrh Ladislava Kose, aby se do zákona vrátilo právo občanských spolků a sdružení připomínkovat vodní stavby. Naopak uspěly návrhy předsedy lidoveckých senátorů Petra Šilara. Novela počítá s tím, že lidé by museli dokládat odvoz obsahu svých žump do čistírny odpadních vod. Povinnost by měla platit od roku 2021, ačkoliv její platnost požadoval ministr životního prostředí Richard Brabec od začátku příštího roku.

Novela naopak například nemění poplatky za odběr podzemní vody nebo za vypouštěné odpadní vody. Poplatky ale bude nově místo ČIŽP spravovat Státní fond životního prostředí. Sněmovna dále odmítla návrhy, aby až desetinu výnosu z poplatků za odběr podzemní vody mohly získat municipality. Dnes je výnos rozdělen rovnoměrně mezi kraje a Státní fond životního prostředí.

Scroll to Top