Břehy brněnských řek budou připraveny na povodně

blank

Promenády kolem vody s galeriemi, kavárnami a stromořadím i jezy sjízdné pro vodáky, které zároveň ochrání při povodních. Podle plánu brněnského magistrátu tak budou v budoucnu vypadat břehy Svratky i Svitavy. Projekty na protipovodňová opatření připraví Povodí Moravy.

Celková modernizace začne u Riviéry, za čtyři roky by pak v úseku řeky po Uhelnou ulici měla vzniknout odpočinková zóna s promenádou a službami. Rovněž se promění podoba řeky Svitavy od brněnského Radlasu po Maloměřický most. „Dokumentaci pro tuto část úprav řeky už připravujeme společně s Povodím Moravy. Součástí rekonstrukce jezů je také jejich zprůchodnění pro ryby a výstavba propustí pro vodáky,“ uvedl náměstek primátora Martin Ander. Dokumentaci pro tuto část úprav již město připravuje s Povodím Moravy.

Voda a plánované projekty jsou také tématem posledního kola interaktivní soutěže nazvané Brno, co není. Sto nejlepších týmů postoupí do finále. „Soutěž končí v poslední květnový den. Finále o ceny se odehraje 3. června na výstavišti jako součást festivalu Re:publika,“ sdělil za organizátory hry David Blažek.

Foto, zdroj: Brněnský deník 

Scroll to Top