Úhyn ryb v Břeclavi

blank

V pondělí 14. května objevili Břeclavané v Mlýnském náhonu u zámeckého mlýna mrtvé ryby. Ještě ten den je rybáři vylovili. Příčinu úhynu vyšetřuje odbor životního prostředí.

„Příčinu úhynu ryb v Břeclavi zatím prošetřujeme. Informovali jsme Lesy České republiky, které jsou správcem toku. Moravský rybářský svaz už včera zajistil odlov uhynulých kusů. Je zřejmé, že ryby uhynuly kvůli nedostatku kyslíku. Co ho ale způsobilo, zatím nevíme,“ sdělil mluvčí břeclavské radnice Jiří Holobrádek.

Podle hospodáře břeclavského Moravského rybářského svazu Davida Hykla neutrpěli rybáři větší škody. Z vody vylovili zhruba 60 kusů ryb. Mezi Břeclavany údajně kolovaly neověřené informace, že ryby uhynuly na dalších místech ve městě a okolí. „Jediným problematickým místem je právě Mlýnský náhon. Domníváme se, že příčinou je bouřka, která do vody něco spláchla. Podávali jsme podnět k prošetření odboru životního prostředí, který by měl zajistit, aby se opakování této situace zabránilo,“ uvedl Hykl.

V roce 2017 došlo k mnohem vážnějšímu případu v Ivanovicích na Hané, kde uhynulo 10 tun ryb.  Jednalo se o kapry, tolstolobiky, sumce a candáty, které mělo Rybnikářství Pohořelice určené k vysazení do rybníků. Podle později zveřejněných informací ryby zabil amoniak. Škoda přesáhla milion korun.

Scroll to Top