23 milionů obcím v Královéhradeckém kraji

blank

Radní Královéhradeckého kraje doporučili schválit finanční podporu obcím na rozvoj vodohospodářské infrastruktury. Hejtmanství pro obce na vybudování vodovodů, kanalizací či čistíren odpadních vod zřejmě uvolní 23 milionů korun. Informoval o tom Deník.

Podle krajského radního pro vodní hospodářství, životní prostředí a zemědělství Karla Klímy budou v prvním kole výzvy podpořeny projekty v celkové výši přes 22,5 milionu korun. Suma však není konečná. Podle Klímy splnily kritéria projekty za více než 75 milionů. Další finanční prostředky by kraj mohl uvolnit v červnu nebo září. V roce 2017 obdržely padesátimilionovou podporu obce do dvou tisíc obyvatel. Rozhodující slovo ještě budou mít krajští zastupitelé.

Královehradecký kraj chce také zlepšit kvalitu vody v nádrži Rozkoš. Tu opakovaně během koupací sezony trápí výskyt sinic a řas. Voda také bývá znečištěna fosforem. Plán na změnu, která by měla množství fosforu v nádrži omezit, byl na jaře schválen prostřednictvím Plánu rozvoje vodovodů a kanalizací Královéhradeckého kraje. Podle Klímy dostanou příležitost k rozvoji i obce ležící v blízkosti nádrže.

Scroll to Top