V Písku budují protipovodňovou ochranu kolem sídliště Portyč

blank

Jihočeský Písek investuje do protipovodňové ochrany kolem sídliště Portyč zhruba šest milionů korun. Celkové náklady na vybudování bariéry činí téměř 44 milionů korun. Investorem akce je Povodí Vltavy. Stavba má lokalitu ochránit před stoletou vodou.

Na nábřeží od Nového mostu k bývalému mlýnu vyrostou betonové bariéry vysoké 80 až 110 centimetrů. V případě potřeby však ještě budou opatřeny čtyřiceticentimetrovými mobilními nástavci. Stávající průchody k řece zůstanou zachované. Kromě toho se ale částečně zatrubní i potok Jiher.

„Systém speciálních klapek nedovolí stoleté vodě, aby se vylila z koryta,“ vysvětlil Petr Jelínek z odboru investic a rozvoje městského úřadu Písek. Na sídlišti Portyč žije zhruba pět tisíc lidí a z toho v záplavovém území více než dva tisíce. Stavbu provádí společnosti Eurovia CS a většina nákladů bude pokryta z dotace Ministerstva zemědělství ČR.

Písek také plánuje výstavbu bazénu za 280 milionů korun pod lesnickou školou. Třípodlažní objekt pojme 280 lidí vevnitř a dalších 460 osob venku. Kapacita parkoviště bude 140 aut. Podle Píseckého deníku bude uvnitř kromě pětadvacetimetrového plaveckého bazénu s osmi drahami také dětský výukový bazén se skluzavkou, relaxační bazén s teplou slanou vodou a masážními tryskami, vířivka, Kneippův chodník a tobogán dlouhý 112 metrů s vlastním dojezdovým bazénkem. Z devadesáti procent se bude pro bazény využívat surová vody z řeky.

Foto: Povodeň na sídlišti Portyč v roce 2002 

Scroll to Top