Letní tábory se k vodě zatím nevrátí. Novelu zákona se nepodařilo schválit ...

blank

Stále není schválena novela zákona, který by měl dát výjimku letním táborům ze zákazu umisťování v aktivních záplavových zónách. Podle informací České rady dětí a mládeže se to dotklo asi šedesáti táborů. Novele vodního zákona obsahující mimo jiné zpřísnění požadavků na odvoz odpadní vody z bezodtokových jímek u rodinných domů hrozí v Senátu zamítnutí. Těsnou většinou to doporučil ústavně-právní výbor na návrh předsedy Miroslava Antla. Novelou se bude horní komora zabývat tento týden.

„Po nás na úřadě chtěli, abychom poslali oznámení na odbor životního prostředí. Týden před táborem nám zavolali, že jej nepovolí kvůli záplavovým zónám. Přitom se tam tábory konaly už předtím,“ řekla Radiožurnálu například vedoucí oddílu Ztracená hvězda Veronika Ryantová. Česká rada dětí a mládeže již zaznamenala šedesát  ohrožených tábořišť. „Někde opravdu už nejsou, nebo se musely posunout úplně na hranu zóny. Tam záleží na benevolenci úřadů. Někde nad tím přivírají oči, někde jsou striktní,“ komentoval předseda České rady dětí a mládeže Aleš Sedláček.

Podle vodního zákona se tábory v aktivní záplavové zóně zřizovat nesmí. Už loni měly dostat výjimku. Novela zákona se nestihla před podzimními volbami schválit a v současnosti ji parlament projednává znovu. „Úprava vodního zákona umožní fungování letních táborů v aktivních zónách záplavového území v případě, že provozovatel dokáže zajistit ochranu zdraví a života ubytovaných osob během povodňové situace. V aktivní zóně mohou být umístěny pouze snadno a rychle demontovatelné součásti tábora, to znamená pouze stany, aby se zabránilo případnému ohrožení zdraví a majetku osob v oblastech ležících dále po proudu,“ vysvětlila mluvčí ministerstva životního prostředí Petra Roubíčková.

O prosazení novely usiluje i Sdružení místních samospráv. „Sám mám tábor u Orlické přehrady, zažili jsme povodeň 2002. Pokud se blíží nějaká meteorologická pohroma a dneska jsou informace velmi přesné, tak si myslím, že každý gramotný vedoucí tábora na to tábor připraví a děti evakuuje,“ uvedl člen sdružení a starosta Kamýku nad Vltavou Petr Halada. Novelu už sice schválila sněmovna, ale ještě ji musí posoudit Senát. V praxi by pak mohla platit od příštího roku. Novela dále například počítá se skutečností, že by lidé museli dokládat odvoz obsahu svých žump do čistírny odpadních vod.

Scroll to Top