Více pitné vody díky novým vrtům v Bílých Karpatech?

blank

Kvůli srážkově podprůměrné zimě, vysokým teplotám a nedostatku deště během jara došlo na Slovácku ke snížení zásob vody. Stanovisko meteorologů je jasné. Ke zlepšení situace by vedly jen deště trvající několik týdnů v kuse, ale mnohem více srážek by muselo spadnout hlavně v zimě. S nízkými zásobami vody bojují v Bílých Karpatech. Stav sice není kritický, ale potížím s vodou se snaží předejít budováním nových vrtů. Informoval o tom Slovácký deník.

Například obec Strání je zásobovaná povrchovou vodou z pramenišť na úbočí Velké Javořiny. „Místní tok velmi rychlé klesá. Loni v létě byl v horních částech téměř vyschlý, podobná situace nastala letos už teď na začátku května,“ uvedla Radka Breznická. V obci se stará o vodní hospodářství. „Tak špatné to s vodou bylo možná za největšího sucha vloni na podzim. Zjišťujeme, kde brát vodu, kdyby skutečně došla,“ konstatoval také starosta Starého Hrozenkova Milan Vaculík. I tam chtějí provést průzkumy na nové vrty.

„V posledních letech stoupá teplota vzduchu, prší hlavně v létě, kdy vodu odčerpává vegetace, nebo se odpařuje a hůře se dostává pod zem,“ vysvětlila vedoucí oddělení hydrologie Českého hydrometeorologického ústavu v Brně Ivana Černá. Problémem jsou také suché zimy. Podle hydrologů, kteří evidují na Slovácku nižší stav podzemních vod, zatím není situace kritická.

Scroll to Top