Ministr zemědělství Jiří Milek odvolal generálního ředitele Lesů ČR Daniela Szóráda

blank

V pozici generálního ředitele Lesů ČR skončil Daniel Szórád. Důvodem bylo podle ministerstva zemědělství nezvládnuté řízení podniku. To údajně vyústilo v kůrovcovou kalamitní situaci, která likviduje lesy především na Moravě a v jižních Čech. Informovalo o tom tiskové oddělení ministerstva.

„K odvolání generálního ředitele Daniela Szóráda jsem se rozhodl bez ohledu na politickou situaci. Stav našich lesů je velmi kritický, je nezbytně nutné aktivně řešit kůrovcovou kalamitu. To se pod dosavadním ředitelem nedělo. Vedením podniku bude nyní pověřen statutární zástupce Tomáš Pospíšil a řešení krizové situace se ujme krizový manažer,“ řekl ministr zemědělství Jiří Milek.

K hlavním důvodům tohoto kroku patří nedostatečná opatření pro řešení kůrovcové kalamity, která se projevuje odumíráním lesů v Moravskoslezském, Olomouckém, Zlínském a Jihočeském kraji. Dále pak nezajištění sadby a kolabující obchod se dřevem. Ministerstvo zemědělství bude kritickou situaci projednávat v úterý 15. května za účasti předsedy vlády v demisi Andreje Babiše, ministra životního prostředí Richarda Brabce, zástupců ministerstva průmyslu a obchodu, ministerstva dopravy, ministerstva vnitra a zástupců odborných organizací.

Lesy ČR jsou také správcem drobnějších vodních toků a vodních děl. Letos chtějí do jejich obnovy či údržby uvolnit 300 milionů korun. V roce 2017 modernizovaly infrastrukturu za 200 milionů korun, rok předtím to bylo 120 milionů korun.

Scroll to Top