Pořadníky na napouštění bazénů na Znojemsku

blank

Některé jihomoravské obce musí kvůli suchu zavádět příslušná opatření. Například v Běhařovicích na Znojemsku můžou lidé napouštět bazény až po svolení obecního úřadu. Moravský Krumlov zase do konce května zakázal čerpání vody z řeky. V Šebrově pro změnu vyschla hřbitovní studna a budou muset prohloubit vrt.

V Běhařovicích nedaleko Znojma mohou lidé zalévat zahrádky vodou z veřejného vodovodu, ale o napuštění bazénu musejí požádat obec a nahlásit se do pořadníku. Jinak by byly ohroženy dodávky vody. Obec je připravena na osobu, která napouštění bazénu nenahlásí, podat trestní oznámení.

V Šebrově na Blanensku musí obyvatelé nosit na hřbitov vodu z domova. Místní studna vyschla. Nízké průtoky vody hlásí řeka Jihlava v Ivančicích. „Myslím si, že letos je to o hodně horší, než to bylo loni,“ řekl například rybář Miroslav Buchta.

Na Ivančicku funguje pro částečnou ochranu před suchem speciální vodárna. Ta zásobuje domácnosti vodou z podzemní řeky, umí to ale i z koryta na povrchu. Systém za půl miliardy však slouží především potřebám lidí a pro zvěř a rostliny musí zemědělci používat jiné zdroje.

Podle mluvčího Povodí Moravy Petra Chmelaře napadlo v zimě poměrně málo sněhu, tím pádem se v během jarního tání do řek a nádrží nedostalo tolik vody, kolik by bylo potřeba. „Tím druhým důvodem je pokračování deficitu srážek. Ten umocnily vysoké teploty,“ doplnil Chmelař.

Zdroj: Česká televize 

Scroll to Top