ČHMÚ zprovoznil dvě mobilní aplikace

blank

Český hydrometeorologický ústav upozorňuje na nové mobilní aplikace ČHMÚ a ČHMÚ+. Vytvořila je společnost OKsystem. Mobilní aplikace pro platformu Android 4.4 a vyšší je možné od 30. dubna 2018 zdarma stáhnout ze stránek Obchodu Google Play, zároveň se připravuje verze pro systém iOS 9 a vyšší.

Aplikace ČHMÚ prezentuje vybrané produkty ústavu pro širokou veřejnost, mezi které patří předpověď počasí na nejbližší dny, předpověď srážek, výstrahy na nebezpečné jevy, během sezóny také předpověď aktivity klíšťat a umožňuje také zobrazení předpovědí pro uživatelem nastavené lokality. Aplikace ČHMÚ+ prezentuje další produkty ČHMÚ pro odbornou veřejnost. Ty zahrnují informace ve stanicích, předpovědní mapy modelu Aladin, hydrologické informace, riziko přívalové povodně a informace o kvalitě ovzduší. Umožňuje také průběžné sledování stavu vod v uživatelem vybraných vodoměrných stanicích.

„Zveřejněné aplikace nepovažujeme za finální. Pokud je vyzkoušíte, budeme rádi za Vaši zpětnou vazbu na emailovém kontaktu mobil@chmi.cz. Očekáváme připomínky ohledně funkčnosti i návrhy na případná vylepšení či doplnění. Společným cílem jsou funkční aplikace, které budou uživatelsky přívětivě prezentovat data ČHMÚ tak, aby byla veřejnosti přínosem. Připravujeme rovněž internetovou stránku, kde budou zveřejněny odpovědi na nejčastěji pokládané dotazy,“ uvedl ústav na svém portálu.

Podle ředitele ČHMÚ Marka Riedera byly důvody pro tvorbu aplikace dva. „Primárně bylo podstatné, že produkujeme velké množství informací a dat, která žádným způsobem neprezentujeme. Nebyla žádná mobilní aplikace na hydrologické údaje nebo pro informace o čistotě ovzduší. Stejně tak nebyly podrobnosti z modelu Aladin, i když existuje mobilní aplikace Aladin, která předpovědi má. Motivací tedy bylo prezentovat výsledky navenek. Druhým důvodem bylo také to, že velké množství uživatelů mobilních telefonů má od výrobce operačního systému informace o počasí. Nebo si lidé stahovali norskou aplikaci Yr.no. Tak jsme si říkali, že to je škoda, protože máme informace podrobnější a přesnější než Norové. Proč je tedy neposkytnout veřejnosti?“ uvedl na v dubnu Mark Rieder, který v čele ústavu vystřídal v říjnu 2017 Václava Dvořáka. Podle Marka Riedera je hlavním cílem rozvíjet a zpřesňovat současný stav odborných činností a povinností ČHMÚ, k nimž patří předpovědní a výstražná služba, meteorologie a klimatologie, hydrologie a kvalita ovzduší.

Scroll to Top