Třeboňskému rybářství chybí v rybnících čtyřicet procent vody

blank

Rybářství Třeboň již bylo nuceno omezit kapacity sádek, ze kterých se voda vrací do rybniční soustavy. Kvůli suchu, které sužuje Českou republiku, společnosti chybí v rybnících zhruba čtyřicet procent vody. Úhyn ryb však prozatím nezaznamenali. Informoval o tom předseda představenstva Josef Malecha.

„Z objemu vody, který zadržují naše rybníky, nám oproti obvyklému stavu chybí zhruba 40 procent. V rybníku Dvořiště, který má rozlohu 387 hektarů a běžně zadržuje 6,7 milionu kubíků vody, v tuhle chvíli chybí zhruba padesát procent kapacity,“ řekl Josef Malecha. Rybářství Třeboň vyhlásilo stav sucha a s vodou šetří. „Dnes sádkujeme hlavně v Třeboni, kde se voda, která přes sádky teče, vrací zpátky do soustavy, takže o ni nepřicházíme,“ pokračoval Malecha.

S úhynem ryb se rybáři nesetkali. Vzhledem k předpokladům, že bude suché období pokračovat, se připravují rybáři na to, že z rybníků, v nichž je vody víc, ji začnou čerpat do těch, kde je už situace vážná. Společnost není závislá jen na jarních a podzemních výlovech, ale sucho ji nejbližší výlovy komplikuje. „Příroda si s námi docela hraje. Nebyl žádný sníh, žádné srážky. Jsme na začátku května a potýkáme se se situací, která přicházela v červenci, srpnu, ne na začátku sezony. To je nový extrém. Máme výhodu Zlaté stoky, vodního kanálu napájejícího rybniční soustavu, která je schopná, když je voda v Lužnici, významně pomoci. Ale voda už není ani v Lužnici,“ konstatoval Malecha.

Třeboňským rybářům meziročně klesl zisk. Holding měl za poslední obchodní rok od října 2016 do září 2017 provozní zisk 49,4 milionu korun, což znamená meziročně snížení o 26 procent. Konsolidovaný zisk po zdanění klesl o 27 procent na 38,4 milionu korun. Čistý obrat byl 342,2 milionu. Znamená to meziroční pokles o devět procent. Společnost je největším producentem sladkovodních ryb v Evropě a hospodaří ve 440 rybnících o celkové výměře 8 000 hektarů.

Scroll to Top