Příprava na nadcházející letní sezonu u Kališova jezera v Bohumíně

blank

Obyvatelé Bohumína v Moravskoslezském kraji by si léto bez koupání v Kališově jezeře neuměli představit. Letos se dočkají novinek, které jim dopřejí větší komfort. Například jedna z pláží pro malé děti bude písečná, přibudou i cykloboxy. Upravují se také břehy jezera, odstraňuje se rákosí. V nejbližších týdnech vznikne poblíž jezera parkoviště.

„V létě ke Kališoku míří stovky lidí. Usilovně pracujeme na tom, abychom přírodní koupání lidem co nejvíce zpříjemnili. Některé letošní úpravy vycházejí z připomínek zdejších návštěvníků. Maminky s malými dětmi volaly po písečné pláži, a tak jsme se rozhodli vyjít jim vstříc a menší část břehu měníme v písečnou,“ uvedl pro Deník místostarosta Bohumína Lumír Macura.

Samotné město majitelem jezera a přilehlých pozemků není. Tím jsou Kamenolomy ČR, se kterými se Bohumín dohodl, že vše může sloužit veřejnosti k rekreaci. „Chceme, aby jezero co nejvíce sloužilo ke koupání, a proto tady plánujeme aktivity zaměřené především na plavce. Do budoucna by tam měla vzniknout dřevěná plovárna s odpočinkovými plochami a dvě mola pro plavce uprostřed jezera. Uvažujeme také o novém sociálním zázemí a pravděpodobně i novém objektu pro občerstvení,“ řekl dále Macura.

Vodní nádrž má rozlohu 50 hektarů a vznikla díky těžbě štěrku. Koupání na vlastní nebezpečí je možné jen na severní straně jezera, kde už těžba skončila. Lidem usnadňují přístup do vody betonové panely i ploché lomové kameny. Nachází se zde také plošina pro vozíčkáře, hřiště pro plážový volejbal, dětské atrakce. Nechybí občerstvení.

Scroll to Top