Masarykovo zdymadlo v Ústí nad Labem usiluje o titul Stavba století

blank

Masarykovo zdymadlo se může stát stavbou století. O titul se utká s 65 českými a 34 slovenskými stavbami. Ke 100. výročí Československa soutěž vyhlásily profesní komory stavbařů v České a Slovenské republice. Podle jednoho z autorů projektu, Svatopluka Zídka, je důležité upozornit na práci architektů, stavebních inženýrů a techniků. 

„Velmi mě těší, že tak výjimečnou stavbu, jako je zdymadlo, jezdí navštěvovat lidé i odjinud než z našeho města a třeba pro něj budou hlasovat v anketě o stavbu století. Zaslouží si to a my moc děkujeme,“ řekla například primátorka Ústí nad Labem Věra Nechybová. Do soutěže zdymadlo navrhlo ústecké hejtmanství. Do následného hlasování je vybrala odborná komise složená ze zástupců českých a slovenských asociací a svazů spjatých s rozvojem stavebnictví.

„Jsem rád, že o to lidé mají zájem. I dnes nám unikátní stavba zdymadla zajišťuje splavné Labe až k Pardubicím,“ připomněl ústecký hejtman Oldřich Bubeníček. Podle mluvčího elektrárenské společnosti ČEZ pro severní Čechy Oty Schneppa letošním Světovým dnem vody a zahájením turistické sezony s celkem 1114 návštěvníky si možná elektrárna zadělala na nový celoroční návštěvnický rekord. Nejvíce jich přišlo v roce 2014, 1925. Vodní dílo bude veřejnosti opět přístupné na podzim během Dnů evropského dědictví.

Za první republiky patřilo zdymadlo mezi největší a nejmodernější na našem území. Má dvě plavební komory, rybí přechod a skrývá průtočnou elektrárnu se třemi vertikálními Kaplanovými turbínami o celkovém výkonu 19,5 MW. Přehrazením vznikla nádrž o délce 19,8 kilometru, celkovém objemu 16,1 milionu kubíků a hrazenou výškou přes 10 metrů.

Zdroj: Deník

Scroll to Top