Technická rada v Praze: Libeňský most bude při povodni hrází, jsme pro ...

blank

Libeňský most se stává často skloňovaným tématem také ve vodárenské branži. Podle odborníků by se v případě povodní stalo soumostí mostu hrází, protože nepropouští dostatečné množství vody. Do mostu také zatéká a beton je degradovaný. Ve čtvrtek 3. května to uvedli zástupci Technické rady, jež pro metropoli řešila stav mostu. 

Libeňský most by při větších povodních mohl způsobit problém. „Máte pět polí přes řeku a vedle přehradu, navazuje na to třináct děr a jenom dvě jsou použitelné pro průtok vody. Ostatní jsou zazděné třeba luxferama nebo jsou přes ně schodiště. Takže kapacita průtoku je strašně malá. Stavitele to tehdy nezajímalo, protože okolo byla louka, která byla zatopena. To dnes není dobře možné. Proto mluvím o libeňské přehradě,“ řekl projektant a mostař Václav Mach.

Podle experta by se finančně nevyplatilo směrem do Libně stavět nový inundační most, pod nímž by tekla voda. Byl by totiž příliš úzký. Odborníci narážejí také na to, že jednotlivé oblouky Libeňského mostu spolu takzvaně nespolupůsobí, což je prý nebezpečné.

Zástupci rady zdůraznili, že stavba nového mostu bude pro Prahu finančně výhodnější a bude také dříve dokončen. Radní už demolici stávajícího Libeňského mostu odsouhlasili, potvrdit ji musí ještě zastupitelé. O budoucnosti mostu se v Praze vedou již několik let řady bouřlivých diskuzí. Ačkoliv ho část Pražanů nebo politiků považuje za architektonicky a památkově cenný, tak jej letos ministerstvo kultury za kulturní památku neprohlásilo.

Zdroj: idnes.cz 

Scroll to Top