Ředitel vyškovských vodáren Vladimír Kramář: Deficit vody stále trvá

blank

VaK Vyškov zásobují vodou desetitisíce obyvatel v regionu. Podle ředitele společnosti Vladimíra Kramáře jsou i přes několik let trvající sucho schopni dodávky vody všem odběratelům zabezpečit. Do budoucna však problém nevylučuje.

„Deficit stále trvá. Pokud přijde dlouhodobější déšť, pomůže to, je ale možné, že v případě opačné situace nastanou problémy,“ uvedl Kramář. Podle něj byla dotace vody z tajícího sněhu slabá. „Naše podzemní zdroje jsou zatím v pořádku, ale jsme trochu zklamaní, že se víc nenaplnila vodní nádrž v Opatovicích. Nyní je kvůli rekonstrukci asi o dvanáct metrů snížená hladina. Po zimě už se mohla napouštět, ale nebylo dost vody ani ze sněhu, ani z dešťů, které na jaře přišly. Hladina tedy stále stagnuje,“ konstatoval Kramář.

Lidé by podle něj zvlášť v tomto období měli přemýšlet, jakým způsobem vodu spotřebovávají. „Ale je jasné, že když má někdo třeba zahrádku, bude ji chtít v suchém počasí zalít. Dá se předpokládat, že spotřeba spíš poroste,“ doplnil Kramář. Dodávky vody mají vodárny zabezpečené i při snížené hladině v opatovické nádrži. Podzemní zdroje jsou zatím v pořádku, a vodohospodáři tak nemusí přistoupit k regulaci.

Zdroj: Vyškovský deník 

Scroll to Top