Průtoky řeky jsou v Moravskoslezském kraji na desetině

blank

Suché jaro srazilo průtoky moravskoslezských řek. Vůbec nejvýrazněji je nedostatek srážek znát na vodních tocích, které jsou napájeny z Beskyd. Jejich průtoky jsou totiž na minimu za dobu, kdy jsou sledovány. Na nízké průtoky v řekách upozornilo před několika dny Povodí Odry.

Ostravice a Olše mají dnes 10 až 20 % průtoků běžných pro přelom dubna a května a nižší průtoky se již projevují na hladinách nádrží Morávka, Žermanice a Těrlicko. V těchto případech bylo v souladu s manipulačními řády nutné omezit odtok. Příznivější je situace v Jeseníkách, kde jsou průtoky vyšší díky doznívajícímu tání. Téměř plné jsou nádrže Slezská Harta a Kružberk.

„Pokud si situaci přiblížíme na příkladu nádrže Šance za dobu její téměř padesátileté existence, je v porovnání s letošní nízkou dubnovou hodnotou přítoku jen o 10 % nižší jen jeden údaj, a to přítok z roku 1974. Pokud se však podíváme na letošní období od února do dubna, nebyly v historii přehrady dosud zaznamenány tak nízké přítoky za tyto tři navazující měsíce. I v roce 2015, tedy v roce extrémního sucha, trvaly vyšší přítoky do přehrady až do poloviny května a sucho začalo v červnu,“ sdělila na konci dubna mluvčí Povodí Odry Šárka Vlčková.

Podle Romana Volného z ČHMÚ Ostrava jsou dosavadní srážky v Moravskoslezském kraji od začátku roku 2018 zejména v oblasti Beskyd pod padesáti procenty úhrnů srážek ve srovnání s dlouhodobým průměrem z let 1961–2010, kdy to bylo většinou padesát až devadesát procent. S kritickým nedostatkem vody se potýká například obec Píšť na Hlučínsku. Nutno dodat, že v podobném rozsahu není postižena žádná jiná obec v kraji. V Píšti vysychají obecní vrty a platí mimořádná opatření. Místní vodojem zásobují cisterny od Správy státních hmotných rezerv.

„Vhodnou lokalitu pro nový vrt hledáme už nějakou dobu, zatím ale bez výsledku. Několik zkušebních vrtů bylo zcela suchých, jinde voda byla, ale nestačila by pro zásobování obce. Teď máme vytipovaná další místa a čekáme na vrtnou soupravu,“ uvedla v druhé polovině března místostarostka obce Jana Plačková. „S Píští spolupracujeme na provizorním řešení, díky němuž se bude moci připojit na náš páteřní distribuční systém, v delším časovém horizontu se připravuje stabilní připojení obce na dodávky ze systému SmVaK Ostrava,“ vysvětlil mluvčí Severomoravských vodovodů a kanalizací Ostrava Marek Síbrt. Miliony korun do nového vrtu a souvisejících opatření pro zachování dostatku vody musely například loni na Hlučínsku investovat i Bolatice. Vodou šetří také některé obce na Vítkovsku.

Ilustrační foto (msk.cz)

Scroll to Top