Ministr zemědělství Milek v Jihomoravském kraji: Zajistit dostatek vody je úkol pro ...

blank

Jiří Milek absolvoval dvoudenní výjezd vlády do Jihomoravského kraje. V regionu jednal se zástupci Agrární komory i Spolku vlastníků, provozovatelů a uživatelů závlahových zařízení ČR o tom, jak zajistit dostatek vody v oblasti. Podle něj přichází v úvahu například údržba a budování závlahových zařízení nebo zvýšení retenčních vlastností stávajících nádrží.

„Jižní Moravu sužuje nedostatek vláhy. V tradiční a úrodné zemědělské oblasti je to problém, který musíme řešit. Potřebujeme zvýšit objem vodních zdrojů v povodí Dyje a na maximum využít možnosti akumulace, abychom měli dostatek vody pro nás i pro další generace,“ řekl na jižní Moravě ministr zemědělství Jiří Milek. Největší problémy způsobuje sucho v povodí Dyje, kde srážkové úhrny nad nádržemi Vranov a Nové Mlýny v roce 2017 dosáhly pouze 52 až 65 % dlouhodobých průměrů.

Jihomoravský kraj se stal symbolem pro sucho, které v posledním období sužuje Českou republiku. Nejhůře postiženy suchem byly v roce 2017 zemědělské oblasti na jižním Brněnsku, Hodonínsku nebo Uherskohradišťsku. Minulý rok také ministerstvo zemědělství dokončilo v návaznosti na sucho a nedostatek vody strategický dokument, jehož základem je posílit schopnost krajiny, aby zadržovala vodu.

Studie ministerstva navrhuje pro Jihomoravský kraj opatření za více než tři miliardy. Přes 90 procent obyvatel kraje využívá pro zásobování veřejný vodovod. „Zbývá ale 31 obcí, které nejsou na vodovod připojeny vůbec, a v dalších 30 je připojena pouze část obyvatel,“ stojí ve studii ministerstva zemědělství. Tu mohou lidé ještě několik dní připomínkovat. Počítá se s výstavbou desítek kilometrů nových vodovodů, zapojením nových vrtů do vodárenské soustavy nebo s opravami vodojemů. Ačkoliv na tom není podle studie kraj se zásobami pitné vody vyloženě špatně, tak neustále stoupá spotřeba vody. Negativně se totiž začínají projevovat extrémní klimatické výkyvy.

Podle Milka a zástupců zemědělců je nutné jednat i na mezinárodní úrovni s Rakouskem. Už dříve byla dohodnuta spolupráce s Izraelem, který je považován za světovou špičku v oblasti zadržování vody v půdě. Milek hovořil i se zástupci Povodí Moravy o problematice čištění Brněnské přehrady.

Foto: irozhlas.cz 

Scroll to Top