Začalo splouvání Teplé Vltavy

blank

V úterý 1. května vyrazili první vodáci na část Teplé Vltavy. Řeku však mohli splout jen od Soumarského Mostu na Prachaticku. V korytu je totiž málo vody a výška hladiny klesá. Stav hladiny byl v úterý na stanici u mostu necelých 57 centimetrů. V případě, že klesne pod 50 centimetrů, platí zákaz splouvání.

V roce 2017 projelo Teplou Vltavou 2139 lodí. Bylo to o tisíc plavidel méně než v roce 2016. Zákaz plavby byl loni vydán ve 47 dnech. Podle mluvčího Národního parku Šumava Vladimíra Dvořáka panuje obava o to, jaká sezona bude a kolik dní se bude moci Teplá Vltava splouvat. Během května a června smí lodě na řeku jen ve státní svátek a o víkendu. Od července do konce října každý den. Mezi Soumarským mostem a Pěknou musejí mít vodáci platnou registraci. Poplatek se nemění, při elektronické rezervaci předem vyjde jedna loď na 500 korun, v případě rezervace na místě je o stokorunu dražší.

„Dodržení časového plánu platí pro skupiny s průvodcem i bez průvodce. Skupiny bez průvodce musejí při stavu hladiny vody 50 až 61 centimetrů dodržovat čas vyplutí a doporučujeme sledovat čas dojezdu na jednotlivá odpočinková místa, aby nedocházelo ke slučování skupin,“ vysvětlil Jan Dvořák. Teplá Vltava na Šumavě v Jihočeském kraji v Česku je považována za hlavní pramennou větev Vltavy. Její délka činí 54,3 kilometru a povodí má rozlohu 347,58 kilometru čtverečních, z čehož připadá 321,24 na Česko a 26,34 na Německo.

Ilustrační foto 

Scroll to Top