Třinec řeší nedostatek vody a usiluje o dotace

blank

V okrajových částech Třince bojují s nedostatkem vody. Ne kvůli suchu, ale spíše chybějícím vodovodům, které je do některých lokalit nákladné zavést. Vedení města usiluje o dotace. Ty jsou v podobných případech poskytovány jen menším obcím. S problematikou se potýká i řada dalších měst.

„V Třinci je situace ještě složitější v tom, že částí města jsou také místa, kde se nachází roztroušená zástavba, ve které by bylo nutné vybudovat přípojky o mnoha desítkách až stovkách metrů,“ řekla třinecká starostka Věra Palkovská. Podle premiéra v demisi Andreje Babiše se budou těmto problémům dotační programy věnovat. Babiš Třinecko před několika dny navštívil během své cesty po Moravskoslezském kraji.

„Neočekávám, že pan premiér řekne: Tak a dostanete 180 milionů korun, to ne. My bychom potřebovali, abychom postupem času si mohli sáhnout na některé dotační tituly. Tam, kde na jednu přípojku je potřeba více než 200 000 korun, někdy je to 500 000, 700 000 korun, což je pro rozpočet města téměř neúnosné, tam potřebujeme pomoci,“ uvedla dále Palkovská. Problém na Třinecku se týká například Gutů, Záhůří nebo Oldřichovic, které leží ve vyšších polohách Beskyd. Podle Palkovské by pomohla částka kolem 180 milionů korun.

„Ministr životního prostředí Richard Brabec navštívil starostku Třince. My se tím zabýváme. Je potřeba zhruba 200 milionů a pan Brabec to ví. Podle toho bude organizovat dotační programy,“ zdůraznil Babiš. Problematiku už dříve přislíbilo řešit například Sdružení oboru vodovodů a kanalizací ČR. „Domnívám se, že budování nových přehradních nádrží, obnova řady rybníků, velké retence, je jediný způsob, jak zadržíme dešťovou vodu, jejichž srážek je na našem území dostatek, a jak ji potom využijeme jako povrchovou, nebo i podzemní vodu při výrobě pitné vody,“ řekl před časem předseda představenstva SOVAK František Barák.

Zdroj: Česká televize 

Scroll to Top