Brněnské teplárny přecházejí z páry na horkou vodu

blank

Teplárny Brno začnou v létě opět rekonstruovat teplárenské sítě. Ve městě bude vyměněno dalších zhruba 4,2 kilometru rozvodů a přepojeno 50 odběrných míst. Celkové investice se do roku 2022 pohybují na úrovni 1,1 miliardy korun.

„Za čtyři roky by Brno mělo získat čistě horkovodní síť. Kladný finanční efekt pocítí nejen teplárny, které ušetří až 140 000 MWh zemního plynu, ale především samotní odběratelé v menších výdajích za teplo. Potvrzují nám to již zkušenosti z dosud přepojených míst, kde se úspory pohybují průměrně okolo deseti procent, což znamená zhruba 1500 až 2000 korun v ročních nákladech na domácnost,“ informoval generální ředitel Tepláren Brno Petr Fajmon.

Během prací dojde k částečnému omezení dopravy. „Intenzivně hledáme možnosti náhradního parkování, které je v této lokalitě opravdu obtížné najít. Jednáme s odborem dopravy magistrátu města Brna o možnosti dočasného parkování. Veřejnost budeme informovat,“ uvedl dále Fajmon.

Brněnské teplárny také disponují na provoze Červený mlýn největším systémem akumulace tepla do horké vody v České republice. Dílo vzniklo doplněním původní akumulační nádrže o další, která pro změnu vznikla přestavbou nevyužívaného zásobníku na lehký topný olej. V obou akumulátorech lze uložit až 345 MWh tepelné energie. Jedná se o městskou společnost, která zásobuje teplem zhruba čtyři tisíce odběrných míst v Brně a sto tisíc domácností. K nejvýznamnějším odběratelům patří například AZ Tower, Masarykův onkologický ústav, polyfunkční objekt SONO Centrum, Vila Tugendhat či univerzity.

Scroll to Top