Středočeské vodárny: Kladenský vodojem se pyšní novou střechou

blank

Náročnou a unikátní operaci podstoupil Kladenský vodojem. Ten od roku 2017 prochází kompletní rekonstrukcí. Čtyřsettunový jeřáb ve čtvrtek 26. dubna vyzdvihl na vrchol vodojemu novou střechu, jež uzavře konstrukci nové podoby stavby. Informovala o tom mluvčí vodáren Lenka Kozlová.

„Plánovaný úkon navázal na začátek rekonstrukce z loňského srpna, kdy z vodojemu byla nejprve sundána střecha a následně i 60 tun těžká vodárenská nádrž,“ řekl technický ředitel společnosti Středočeské vodárny Bohdan Soukup. Do vrcholku střechy bude také umístěna schránka s dobovými artefakty. Ty dokonce požehnal římskokatolický kněz Zbigniew Czendlik. „Jak jsem se seznámil s historií tohoto vodojemu, jsem rád, že našel nové uplatnění a bude sloužit i nadále budoucím generacím. Přispěním k tomu budiž i moje požehnání této schránce a celé stavbě,“ uvedl Zbigniew Czendlik.

 Co všechno schránka obsahuje? „Byl do ní umístěn vzkaz pro budoucí generace, ale také část fragmentu původního rezervoáru vody, který jsme přeměnili na těžítko. Dále schránka obsahuje dobový tisk, který popisuje aktuální dění doby v Kladně a okolí a také radniční noviny s informacemi o soudobém životě ve městě. Dalšími dokumenty jsou výroční zprávy dvou subjektů neodmyslitelně spojených s touto stavbou. Prvním z nich je vlastník – Vodárny Kladno – Mělník, a druhým investor Středočeské vodárny. Do schránky jsme rovněž vložili i dres hokejové legendy Jaromíra Jágra, který je hokejovou legendou a v Kladně i majitelem místního hokejového klubu,“ vysvětlil generální ředitel SVAS Jakub Hanzl.

Kladenský vodojem, ve kterém vzniká moderní dispečink, byl postaven jako jeden z prvních ocelových v 30. letech 20. století. V srpnu loňského roku začala jeho přestavba a akce za 100 milionů korun by měla být hotova do roku 2020. Projekt je hrazen výhradně z prostředků majoritního akcionáře SVAS, společností Veolia.

„Kompletní rekonstrukce odstartovala koncem srpna demontáží vnějšího obalu věže, snesením střechy a vyjmutím vnitřní nádrže vodojemu. Právě v místě, kde byla nádrž umístěna, vznikne jeden z nejmodernějších dispečinků v zemi. Vodojem tak po letech najde znovu poslání a bude součástí řízení moderní vodohospodářské infrastruktury. Je významnou inženýrskou stavbou, která ve své siluetě ztělesňuje pozdní funkcionalismus poloviny třicátých let,“ uvedla v ledna Kozlová.

S návštěvnickým centrem vznikne i kybernetické středisko, které bude střežit celou společnost. Vodojem ztratil původní funkci v roce 1996 a později fungoval jako muzeum. Návštěvníci se mohou těšit i na vyhlídku na věži vodojemu. V případě takzvaného blackoutu vodojem využije vlastní zdroj energie.

Dispečink SVAS bude v pravém smyslu mozkem a řídícím centrem dodávek vody pro více než 290 tisíc obyvatel okresů Kladno, Mělník a částí okresů Praha-západ, Praha-východ a Rakovník. Umožní sledovat bezchybný chod všech zařízení a správně vyhodnocovat kritické situace a v krátkém čase navrhovat potřebná opatření k nápravě.

Scroll to Top