Při úniku fenolu v chemičce Chemotex zemřel člověk

blank

Jeden lidský život a nejméně šestnáct zraněných si vyžádal únik jedovatého fenolu v chemické společnosti Chemotex v Děčíně ve čtvrtek 26. dubna. Okolí firmy, která se zabývá výrobou průmyslové chemie, kosmetiky a drogerie, nebylo kontaminováno. Hasiči na místě zásah ukončili po několika hodinách od ranní nehody. Případ vyšetřuje vodoprávní úřad v Děčíně.

„Jeden muž v těžkém stavu, který byl resuscitován už na místě havárie, na jednotce intenzivní péče dnes odpoledne zemřel. Dvě ženy, které se intenzivně nadýchaly výparů fenolů, nemají zjevné potíže, nicméně jsou také hospitalizovány na jednotce intenzivní péče,“ informoval mluvčí Krajské zdravotní Ivo Kratochvíl. Záchranné služby rozvezly zraněné do nemocnic v Děčíně, Litoměřicích, České Lípě a Ústí nad Labem.

„Je to čistě uvnitř chemičky. Rozhodně není potřeba přijímat žádná další bezpečnostní opatření, protože se jednalo o fenol, který není těkavý,“ řekla ČTK mluvčí radnice Markéta Lakomá, podle níž se protrhla hadice při přečerpávání látky. Jana Jandová z České inspekce životního prostředí uvedla, že látka nepronikla do kanalizace ani povrchových vod.

Fenol má obvykle leptavé účinky na všechny tkáně v těle. Látka se vstřebává všemi cestami včetně kůže a brzy se začne projevovat jeho systémová toxicita. Cílovými orgány jsou játra a ledviny a výrazné dopady má i na dýchací a oběhový systém.

Při kontaktu s fenolem postižená osoba pociťuje pálivou bolest a v ústech, jícnu a žaludku se objevuje bílá nekróza. K projevům systémové toxicity poté patří bolesti hlavy, závratě, hypotenze, komorová arytmie, mělký dech či pobledlost. Po prvotních křečích může člověk upadnout do bezvědomí.

Foto: blesk.cz

Scroll to Top