Díky nové technologii může v Písku zlevnit stočné

blank

Jihočeský Písek hlásí novinku, která potěší jeho obyvatele. Jedná se o ekologické využití kalů a biomasy, které bude muset v příštích letech řešit každá obec. Akce může mít pozitivní vliv na životní prostředí a také cenu stočného. Podle místostarosty Josefa Knota se jedná o technologii, která je už využívána v Rakousku či Německu. „Zjednodušeně řečeno budeme při extrémně vysoké teplotě spalovat kal. Nebude odcházet žádný popel, jen pára, tudíž to bude enormně ekologické,“ informoval Knot.

Technologická novinka v Písku bude sama vyrábět elektrickou energii a generovat teplo, kterým se budou vytápět objekty v čistírně odpadních vod. „Spálíme kal a zároveň tím vyrobíme energii, kterou bude zařízení samo využívat,“ vysvětlil místostarosta Josef Knot. Písek je prvním tuzemským městem, kde bude stanice energetického využití kalu a biomasy fungovat. Pokud se program osvědčí, ministerstvo životního prostředí jej rozšíří i do dalších měst. Ministerstvo by jim poskytlo až šedesátiprocentní dotaci.

Dnes se se kaly z čistírny odpadních vod v Písku odváží do Mydlovar ke kompostování a náklady na likvidaci kalů se pohybují kolem tří milionů korun ročně. Provozní náklady nového, energeticky soběstačného zařízení, budou minimální a pozitivně se mohou promítnout do ceny stočného. Projekt může odstartovat již v červenci.

Scroll to Top