Vodohospodářské sdružení obcí západních Čech: Kvalita pitné vody v Tachově se ještě ...

blank

V pátek 20. dubna se v prostorách tachovského areálu Mže uskutečnilo výjezdní zasedání rady Vodohospodářského sdružení obcí západních Čech. Během akce zazněla klíčová informace. Ve městě se významně zvýší kvalita pitné vody.

Členky sdružení tvoří přibližně stovka obcí napříč Plzeňským a Karlovarským krajem. Jedním z hlavních témat bylo plánování investic na rok 2018. Zvlášť pro Tachov bude letošní rok z vodohospodářského hlediska důležitý. Dojde například k rozsáhlé rekonstrukci kanalizace ve Smetanově ulici.

„Druhou a ještě větší investicí za sedmnáct milionů je instalace ultrafiltrace na úpravně vody na Svobodce. Instalací tohoto zařízení dojde k dalšímu zlepšení parametrů pitné vody v Tachově,“ informoval místostarosta Tachova Petr Vrána. Už nyní je kvalita pitné vody ve městě kvalitní a popisované zařízení by mělo čistotu posunout ještě výše. „Dojde například i k tomu, že se postupně odbourává chlorace vody. Tudíž pitná voda bude mít téměř kojenecké parametry,“ doplnil Straka.

V prosinci zástupci členů sdružení schválili nové sazby vodného a stočného. Na území členských obcí se cena za metr krychlový zvýšila na 69,35 korun, což znamená oproti loňsku tříkorunové navýšení. Naopak beze změn zůstal poplatek za nejmenší a nejčastěji používaný vodoměr. Ten je 1980 korun. Za ostatní vodoměry se však paušální poplatky mírně zvýšily. „Ke zvýšení cen nás z velké části nutí situace na pracovním trhu a neustálý tlak na růst platů. Abychom si udrželi dostatek pracovníků a zajistili služby na požadované úrovni, musíme mzdy zvýšit na úroveň srovnatelnou v regionu,“ vysvětlil loni ředitel společnosti Vodakva Antonín Jágl.

Scroll to Top