Povodí Moravy zve na odemykání plavební sezóny na Baťově kanálu

blank

Baťův kanál slaví 80 let od doby, co po něm vyplula první loď. Povodí Moravy jako správce vodní cesty připravilo pro návštěvníky několik překvapení, které představí při letošním odemykání plavební sezóny 1. května od dvou hodin odpoledne ve Veselí nad Moravou. Kromě jedinečné publikace o vodní cestě to bude například soutěž o proplutí všemi plavebními komorami nebo 1. vnitrostátní lodní pošta. 

„Jako správci vodní cesty chceme odemykání propojit s tak významným jubileem, a proto 1. května pokřtíme knihu Baťův kanál – od myšlenky k nápadu, kterou napsal kolektiv autorů z Povodí Moravy. Vedle toho jsme ve spolupráci s Českou poštou připravili 1. vnitrostátní lodní poštu, která bude kotvit a mít umístěnou přepážku přímo v přístavu, příležitostné razítko k výročí Baťova kanálu a razítko lodní pošty. Každý, kdo bude mít zájem, si bude moct lodní poštou odeslat pohled přímo z místa,“ informoval generální ředitel podniku Václav Gargulák.

Návštěvníci se také mohou těšit na soutěž v plavbě lodí. „Každý, kdo do plavební knížky během léta nasbírá razítka ze všech plavebních komor, může vyhrát půjčení hausbótu, let balonem a další ceny. Plavební knížky budou k dispozici přímo na akci ve stánku Povodí Moravy, ale dostanou se i do informačních center a přístavů,“ doplnil Gargulák.

Kromě Povodí Moravy se na akci bude podílet Baťův kanál o. p. s., Veselí nad Moravou, Zlínský a Jihomoravský kraj. Baťův kanál prošel od září rekonstrukcí. Začátkem ledna pak začali vodohospodáři opravovat vypuštěný úsek mez Huštěnovicemi a Babicemi. Významná oprava proběhla také u opevnění 1,5 kilometru dlouhého úseku ve Vnorovech ve směru k Veselí nad Moravou.

Scroll to Top