Ostravské vodárny a kanalizace zvýšily zisk o 1,6 procenta

blank

Společnost OVAK v roce 2017 vytvořila čistý zisk 89,3 milionu korun. Oproti roku 2016 je to nárůst o 1,6 procenta. Výkony společnosti pak vzrostly oproti předchozímu roku o deset milionů (0,9 procenta) na 1,09 miliardy korun. Vodohospodáři o tom informovali ve své výroční zprávě.

OVAK v roce 2017 z vlastních podzemních zdrojů vyrobily 7,25 milionu metrů krychlových vody, což je o 776 000 více než v roce 2016. Kleslo tím množství vody, které vodárny nakupují od Severomoravských vodovodů a kanalizací Ostrava. Zároveň také klesla spotřeba vody. V roce 2017 činila 96,6 litru na osobu a den, což představovalo meziroční pokles o 0,41 litru.

„Stále více obyvatel města se navrací ke konzumaci pitné vody a v současné době je samozřejmostí, že v ostravských kavárnách je nabízena takzvaná kohoutková voda. Pro zákazníky je důležité, že cena pitné vody patří k nejlevnějším v rámci celé České republiky,“ sdělil ve výroční zprávě předseda představenstva OVAK a ostravský primátor Tomáš Macura. Obyvatelé třetího největšího města platí letos za vodu 77,30 Kč za metr krychlový. To je nárůst 0,9 procenta oproti roku 2017.

„Velmi mě těší, že společnosti se dlouhodobě daří snižovat objem ztrát vody. V daném roce ztráty činily 2,223 milionu metrů krychlových. Jedná se o 12,4 procenta z vody realizované a tento příznivý výsledek se podařilo dosáhnout díky investicím a údržbě vodovodní sítě,“ doplnil Macura.

OVAK vynaložení na zlepšení stavu vodohospodářské infrastruktury v roce 2018 minimálně 373 milionů korun, z toho 288 milionů prostřednictvím nájmu a zbytek formou oprav zajišťovaných společností vodáren. Zároveň pro zkvalitnění služeb a údržby vodovodní a kanalizační sítě je plánována výše investic 34 miliónů korun.

Společnost zásobuje obyvatele Ostravy pitnou vodou z veřejné vodovodní sítě. Jde o provozní firmu, jejímž minoritním vlastníkem je také majitel infrastruktury – statutární město Ostrava. Zhruba 35 až 40 % pitné vody se vyrábí z podzemních zdrojů nacházejících se na území města.

Scroll to Top