Na Sokolovsku začala likvidace kalů z ostravských lagun

blank

Do Vřesové na Sokolovsku dorazilo prvních 200 tun ropných kalů z ostravských lagun. Tím začala likvidace nebezpečného odpadu po chemičce Ostramo. Na Sokolovsko je budou vozit dvakrát týdně vlaky do léta příštího roku.

Laguny patří k největším ekologickým zátěžím České republiky a od počátku bylo jejich čištění komplikované. Termín dokončení projektu se neustále posouvá. Zatím bylo vytěženo zhruba 200 000 tun kalů, ale následně se ukázalo, že jsou v lokalitě další desítky tisíc tun materiálu. Jedná se o takzvané nadbilanční kaly.

Moravskoslezský kraj také začátkem října vyhlásil veřejnou soutěž na odstranění materiálu pocházejícího původně z lagun ve Vratimově u Ostravy. Lokalita se nachází v areálu někdejších papíren. Tam bylo navezeno v letech 2010 a 2011 zpracované palivo pocházející z historické kontaminace v ostravských lagunách bez předešlého upozornění.

Na Sokolovsku bude rovněž odstraněna zapáchající skládka dehtových kalů ve Staré Chodské. Likvidaci staré ekologické zátěže nařídil stát a nádrže odstraní na objednávku ministerstva financí společnost Jerus. Kaly z nich budou zplynovány v nedaleké zpracovatelské části Sokolovské uhelné ve Vřesové. Na skládce je podle ředitele divize zpracování Sokolovské uhelné Pavla Homoly uloženo přes 14 000 metrů krychlových dehtových kalů. Jedná se o zbytky z chemické výroby ve Vřesové a jejich původ sahá do poloviny minulého století. Těžba v nádrži by měla trvat dva roky.

„Samotné odtěžení proběhne za pomoci cisternových vozů. Naberou v místě materiál, bezpečně ho dopraví do přečerpávací nádrže ve Vřesové, ze které budou nastříkávány přímo do generátoru,“ popsal proces zpracování Homola. Kaly se poté v generátoru přemění na energoplyn, který bude následně sloužit k výrobě elektrické energie v nedaleké paroplynové elektrárně.

Scroll to Top