Vláda schválila kompenzace pro zemědělce za mrazy a sucho

blank

Vláda v demisi schválila pro ovocnáře a lesní školkaře, kteří utrpěli škody jarními mrazy v dubnu a květnu 2017, v pondělí 23. dubna z rozpočtu kompenzace až do 208 milionů korun. Pro zemědělce, které připravilo o část úrody sucho, uvolnila až dvě miliardy korun. Část peněz půjde z rozpočtu ministerstva zemědělství, zbytek pokryje rozpočtová rezerva a úspory v ostatních resortech.

„Výše kompenzací je schválená již delší dobu, doposud ale nebylo jasné, odkud přesně peníze půjdou. Co se týče kompenzací za mrazy pěstitelům ovoce a lesním školkařům, finance zajistíme z rozpočtu a nespotřebovaných výdajů ministerstva. Peníze na odškodnění za sucho půjdou z velké části z vládní rozpočtové rezervy, zbytek pokryjí úspory v některých resortech, včetně našeho,“ uvedl ministr zemědělství Jiří Milek. Vláda rovněž schválila posílení dotačního programu na budování závlah o 141 milionů korun.

Na podzim 2017 bylo rozhodnuto o tom, že za sucho budou kompenzace vypláceny z Rámcového programu řešení rizik a krizí v zemědělství a při vyplácení bude stanovena maximální úroveň celostátního výnosu pro jednotlivou plodinu za posledních pět let a při jejím překročení nebude možné o kompenzaci dále žádat. Nejhůře postiženy suchem byly zemědělské oblasti na jižním Brněnsku, Hodonínsku, Uherskohradišťsku, v části Středočeského kraje a jižních Čech. Minulý rok také ministerstvo zemědělství dokončilo v návaznosti na sucho a nedostatek vody strategický dokument, jehož základem je posílit schopnost krajiny, aby zadržovala vodu.

Scroll to Top