Vědci ze Stockholmu: Vodu dokáže od arsenu očistit zvláštní druh mechu

blank

Odborníci z University of Stockholm informovali o novém způsobu čištění vody. Druh mechu Warnstorfia fluitans, jenž roste ve švédských mokřadech kontaminovaných toxickým arsenem z nedalekých dolů, údajně zvládne vodu zbavit arsenu. Výzkumníci během laboratorních testů začali s vodou obsahující desetkrát větší množství arsenu, než jaké považuje za bezpečné americká Agentura pro ochranu životního prostředí. Do hodiny mech 82 % arsenu absorboval.

Za schopností mechu Warnstorfia fluitans zbavit vodu arsenu stojí podle expertů skutečnost, že se většina arsenu váže na pletivo mechu, kde neškodí. Mokřinný mech také konzumuje málo organismů, což je další velkou výhodou. Warnstorfia fluitans bude možná využit k vyčištění vodních zdrojů v severním Švédsku, do kterých se dostal arsen z místních rudných dolů.

Mezi nejznámější centra těžby železné rudy patří dvacetitisícové město Kiruna, které leží na železniční trati Malmbanan, jež spojuje norské přístavní město Narvik se švédským přístavem Luleå. Těžba železné rudy je pro Kirunu hlavním zdrojem příjmu. Průmysl a problémové soužití Švédů a Sámů v severní oblasti země se také staly námětem pro tvůrce úspěšného krimiseriálu Půlnoční slunce, který se natáčel právě v Kiruně a jejím okolí.

Scroll to Top