Ve vodárenství či v odpadovém hospodářství podniká desetina obecních firem

blank

Obce v České republice vlastní 1022 obchodních společností, z nichž pětina podniká v teplárenství a více než desetina ve vodárenství či v odpadovém hospodářství. Podle údajů, které vyplývají z analýzy společnosti CRIF, zaměstnávají obecní firmy průměrně do pěti zaměstnanců. Roční obrat vykazují do 30 milionů korun.

Nejvíce firem vlastní obce na jihu Čech. Většinový podíl tam drží ve 109 společnostech. Následuje Středočeský kraj se 101 společnostmi, které vlastní obce, a Moravskoslezský kraj s 97 společnostmi. Z největších měst působí nejvíce municipálních subjektů v Praze, 109 a po 19 v Brně a v Ostravě.

„Teplárenství, vodárenství a nakládání s odpady se věnuje téměř polovina obecních firem. Jde o odvětví, která zajišťují základní fungování obcí, a řada obcí proto nad nimi chce mít kontrolu. Zajímavé přitom je, že v náročnějších projektech, jako jsou čističky odpadních vod nebo skládky, mají často podíl i desítky menších obcí,“ sdělil vedoucí datového oddělení CRIF Jan Cikler. Zhruba desetina obecních společností nevykazuje žádný obrat a desetina obcí nemá žádného zaměstnance. K největším obecním firmám patří Pražské služby, Dopravní podnik Ostrava, Dopravní podnik města Brna a Dopravní podnik hlavního města Prahy.

Ilustrační foto 

Scroll to Top