Vláda rozhodla o kompenzacích pro zemědělce za mrazy a sucho

blank

Vláda v demisi pro ovocnáře a lesní školkaře, kteří utrpěli škody jarními mrazy v dubnu a květnu 2017, vyhradí ze svého rozpočtu až 208 milionů korun. Pro zemědělce, které připravilo o část úrody sucho, až dvě miliardy korun. Ministerstvo zemědělství dostalo za úkol navýšit o dalších 141 milionů korun rozpočet národního dotačního programu, díky kterému financuje preventivní opatření proti suchu.

Už na podzim bylo rozhodnuto o tom, že za sucho budou kompenzace vypláceny z Rámcového programu řešení rizik a krizí v zemědělství a při vyplácení bude stanovena maximální úroveň celostátního výnosu pro jednotlivou plodinu za posledních pět let a při jejím překročení nebude možné o kompenzaci dále žádat.

Nejhůře postiženy suchem byly zemědělské oblasti na jižním Brněnsku, Hodonínsku, Uherskohradišťsku, v části Středočeského kraje a jižních Čech. Minulý rok také ministerstvo zemědělství dokončilo v návaznosti na sucho a nedostatek vody strategický dokument. Základem souboru opatření je posílit schopnost krajiny, aby zadržovala vodu. Ministerstvo se zaměřuje na využití retenční kapacity lesní a zemědělské půdy a na pozemkové úpravy.

Scroll to Top