ČEZ připravuje vytažení jeřábu z nádrže Dlouhé stráně

blank

Převrácený jeřáb, který 13. října usmrtil muže u přečerpávací vodní elektrárny Dlouhé stráně v Jeseníkách, bude po více než půl roce vytažen z vody při plánovaném vypuštění nádrže. Do ní stroj několik dnů po tragédii spustili hasiči. Po nehodě zůstal jeřáb nakloněný několik desítek metrů nad vodní hladinou a experti nakonec rozhodli, že nejlepším východiskem jej bude sesunout do vody.

Jeřáb pod vodou nepředstavuje pro chod hydroelektrárny Dlouhé stráně vážnější riziko. Skupina ČEZ si není vědoma porušení žádných technologických a legislativních postupů a jeřábnické práce byly poskytnuty externí firmou. „Na vytažení jeřábu by mělo dojít na přelomu jara a léta, zatím to vypadá, že zřejmě v červnu. A to během pravidelné plánované odstávky, při které bude dolní nádrž vypuštěna kvůli odtěžení sedimentů a různým drobnějším opravám,“ uvedl mluvčí Skupiny ČEZ Vladislav Sobol.

Dělníci jeřáb na dně vypuštěné přehrady rozřežou na několik menších částí, které pak budou postupně vytaženy na břeh. „Při zvažování variant jsme se k tomuto řešení rozhodli už na podzim, protože je snazší jeřáb takto vytáhnout z vypuštěné nádrže než to dělat narychlo během zimy zpod hladiny,“ pokračoval Sobol. Policejní vyšetřování stále neskončilo. „Kriminalisté zatím ještě stále čekají na dokončení znaleckých posudků. Předpokládáme ale, že vyšetřování by mohlo být uzavřeno koncem dubna,“ doplnila šumperská policejní mluvčí Jiřina Vybíhalová.

Scroll to Top