Architekti v Karlových Varech bijí na poplach: Prameny mohou ohrozit plány velkého ...

blank

Areál bývalé stáčírny minerálky u Ohře by mohl v budoucnu obyvatelům a turistům v Karlových Varech nabídnout obchody, restaurace, wellness služby, parkování nebo třeba multikino. Mezi některými architekty ale projekt dceřiné společnosti Karlovarské minerální vody, V-MKV, vyvolává rozporuplné reakce. Ta je do plánu připravena zahrnout sousední městské pozemky, na kterých se nachází Správa lázeňských parků. Informoval o tom portál idnes.cz. 

„Stavební program připravovaného polyfunkčního objektu v Karlových Varech podle dokumentace překračuje urbanistické kapacity a limity řešeného území,“ napsala zastupitelům skupina ArchaVary, která sdružuje zejména urbanisty, architekty a stavebníky. Ambiciózní projekt v Karlových Varech už v minulosti kritizovala městská komise architektury a památkové péče. Skupina ArchaVary žádá město, aby s Karlovarskými minerálními vodami okamžitě ukončilo spolupráci. Podle ní totiž projekt zasahuje do chráněného území přírodních léčivých zdrojů. Primátor krajského města Petr Kulhánek uvedl, že město posoudí všechny závěry, které souvisí s výstavbou nového komerčního centra. Jasněji má být v řádech několika týdnů.

Podle právního zástupce Karlovarských minerálních vod Martina Hanzla společnost představila záměr odborným komisím města i zastupitelům věcně, s potřebným vysvětlením i souvislostmi. Firma V-MKV chce podle něj zkvalitnit centrální část města. „Stanoviska skupiny ArchaVary považujeme za subjektivní vyjádření názoru, které je pochopitelně prvkem, který má být městem vzat v úvahu při rozhodování. Existují však odborné podklady, které prezentované obavy skupiny ArchaVary vyvracejí,“ řekl Hanzal. Po závěru města se společnost rozhodne, jak bude postupovat dále. O osudu bývalé stáčírny minerálních vod se v Karlových Varech hovoří nejméně dvanáct let.

Foto: idnes.cz

Scroll to Top